Ncoline Nieuwenhuis

Biografie

 

Nicoline Nieuwenhuis geboren in Utrecht 1951. Na haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem richtte zij zich eerst op het illustreren van boeken en het maken van etsen. Met haar grafiek onderzocht ze vooral uitdrukkingsmogelijkheden om structuren en ritmes (geïnspireerd door de natuur) weer te geven.

Vanaf 1989 stortte zij zich op het werken met klei. Eigenlijk schildert en tekent zij in keramiek. Op de kommen, kruiken en vazen zijn de Twentse landschappen die haar dagelijks omringen te zien (ze woont en werkt in een natuurgebied in Twente). Op de ongebakken huid van de kruik of kom schildert, tekent en krast zij haar natuurimpressies van die dag. De stemming van de jaargetijden zijn zichtbaar in de meestal gedempte aarde kleuren, met verwijzingen naar grassen, riet, ochtendnevel, heide, water, dauw en druppels. De titels geven vaak aan wat de aanleiding is geweest. Zij werkt met gekleurde kleislib en tenslotte wordt er een dunne laag mat transparant glazuur overheen gespoten.

Het object wordt in één keer gestookt in een elektrische oven op ± 1100°C.

 

Nicoline exposeert in België en Duitsland, maar vooral in Nederland; zij had tentoonstellingen in Galerie `Amphora'(Oosterbeek), het OCBK gebouw (Zwolle) en deed mee met `Keramuze' (De Bilt).

 

 

1951 Utrecht

1969 – 1974 Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem

1974 – 1980 Werkzaam als illustratice

1980 – 1989 Etsen

1989 – heden Keramiek

 

Exposeerde in binnen- en buitenland oa.

- OCBK, Zwolle

- Galerie Amphora van Mieke Spruit, Oosterbeek

- Keramuze, Bilthoven

- OHRA, Arnhem

- Kirsten Kjaer Museum, Denemarken

- Guest artist van Ellen Korsjoh, Lemming, Denemarken

- Norway Design, Olso, Noorwegen

 

Back to the Artists